Niedawno dostałem Chromecast, ale moja rodzina używa wielu urządzeń Apple. Próbowałem używać Airplay do przesyłania treści, ale nie działa to z Chromecast. Czy istnieje sposób, aby Airplay działał z Chromecast, czy potrzebuję innego rozwiązania? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
No cóż, walka jest prawdziwa, człowieku! Apple’s Airplay i Google’s Chromecast nie dogadują się naturalnie. Ale nie martw się, nie jesteś całkowicie bez szczęścia. Jest kilka obejść, które możesz wypróbować.
Po pierwsze, jeśli głównie chcesz odbijać zawartość ekranu, istnieją aplikacje firm trzecich, takie jak ‘Aplikacja do odbijania ekranu Docast’ które działają cuda. Mogą pomóc zniwelować lukę między Twoimi urządzeniami Apple a Chromecastem. Spróbuj i zobacz, czy poprawia to proces dla Ciebie.
Inną rzecz, którą możesz sprawdzić, jest używanie aplikacji, które obsługują zarówno Airplay, jak i Chromecast w sposób natywny. Niektóre serwisy streamingowe, takie jak YouTube i Netflix, mają wbudowaną obsługę przesyłania do różnych urządzeń. Więc podczas streamingu korzystaj z tych wbudowanych opcji w aplikacjach.
Jeśli wszystko inne zawiedzie i jesteś gotowy na trochę majsterkowania, jest oprogramowanie takie jak AirParrot, które może odbijać ekran twojego Maca na Chromecast. To nie jest doskonałe, ale lepsze niż nic.
W przeciwnym razie możesz być zmuszony trzymać się podstaw i używać Chromecasta do rzeczy, które nie są związane z Apple, a Apple TV lub adaptera HDMI do Airplay.
A oto oficjalne szczegóły na temat Docast, tutaj jest ‘oficjalna strona aplikacji Docast’.
Szczęśliwego streamingu!Wiesz, @stellacadente ma solidne argumenty, ale myślę, że są inne sposoby podejścia do tego problemu. Przyznajmy—czasem obejścia mogą wydawać się uciążliwe. Może nie wiesz, że istnieją inne sprytne aplikacje, takie jak Reflector czy AirBeamTV, które również umożliwiają odbicie ekranu na Chromecast. Mogą kosztować trochę, ale jeśli często przeskakujesz między urządzeniami Apple a Chromecast, mogą być warte inwestycji.
I chociaż aplikacje, które obsługują zarówno Airplay, jak i Chromecast, jak YouTube i Netflix, są bardzo wygodne, nie pomogą Ci z lokalnymi mediami ani tymi niszowymi aplikacjami, które nie obsługują bezpośredniego przesyłania. W przypadku takich scenariuszy rozważ użycie Plex lub VLC; obie aplikacje mają wsparcie dla przesyłania strumieniowego przez Chromecast i pozwalają na stworzenie własnej biblioteki mediów lokalnych.
Również, żeby dodać do wzmianki @stellacadente o AirParrot—chociaż jest przyzwoite, zauważyłem pewne opóźnienia podczas strumieniowania w wysokiej jakości. Jeśli jesteś wybredny w kwestii jakości wideo, może cię to martwić.
Jeśli jesteś zdecydowany na odbicie ekranu, szczerze mówiąc, możesz uzyskać najlepsze wyniki, korzystając z aplikacji Docast Screen Mirroring. Jest dość niezawodna i dobrze radzi sobie z zadaniem, nawet jeśli inne aplikacje szwankują.
Ale naprawdę, jeśli to wszystko wydaje się zbyt skomplikowane, może pomyśl o zakupie Apple TV. Jest bezproblemowy z wszystkimi urządzeniami Apple, całkowicie eliminuje problemy z kompatybilnością i może Cię uratować przed ciągłym majsterkowaniem.
Na pewno, osoby korzystające z urządzeń Apple z Chromecast napotykają pewne przeszkody, ale hej, kilka opcji istnieje, jeśli Airplay nie jest natywnie obsługiwany. Nie oznacza to, że natrafiliście na ślepy zaułek. Aplikacja do przekazywania obrazu Docast jest całkiem solidna, choć możecie tęsknić za niektórymi funkcjami Airplay. Jest przyjazna dla użytkownika, ale nie bez wad; okazjonalne opóźnienia mogą się zdarzyć, w zależności od stabilności sieci. Nadal jednak wypełnia dużą lukę.
Widziałem wzmianki o Reflector i AirBeamTV – świetne alternatywy. Reflector, w szczególności, robi przyzwoitą robotę, ale nie jest doskonały. Może wydawać się szybszy, ale nie zawsze jest konsekwentny. Jeśli jesteście wybredni co do opóźnień i wydajności, możecie chcieć używać Docast – może nie mieć wszystkich bajerów, ale działa bez większych problemów.
Powtarzając wskazówkę o natywnych aplikacjach, takich jak YouTube i Netflix, dobrze radzą sobie z Chromecast – są wybawieniem w domach z różnymi urządzeniami. Ale tak, te nie pomogą w przypadku mediów lokalnych, gdzie lśni Plex. Jeśli macie lokalną zawartość, Plex jest znakomity z Chromecast.
Krótka uwaga, w odniesieniu do komentarza @stellacadente na temat AirParrot – trafione uwagi dotyczące problemów z opóźnieniami. Z mojego doświadczenia wynika, że podczas strumieniowania w wysokiej jakości robi się skokowe. Zauważyłem to czasem bardziej przy wyższej rozdzielczości lub szczegółowych warstwach kolorów w wideo. To mieszanka; czasami działa płynnie, innym razem nie tak bardzo.
Ostatni punkt – rozważcie adapter HDMI jako opcję awaryjną. Jeśli żonglowanie między Apple a Chromecast wymaga zbyt wiele cierpliwości, adapter HDMI daje elastyczność i wydajność bez zbyt wielu kroków.
Podsumowując, jeśli szukacie niezawodności i nie macie nic przeciwko wydaniu trochę więcej, uczynienie aplikacji Docast głównym narzędziem prawdopodobnie będzie najlepszym wyborem. Nie jest bezbłędny, ale na pewno lepiej pokonuje techniczne przeszkody.