Jak mogę sprawdzić siłę sygnału WiFi na moim urządzeniu Android?

Mam problem z połączeniem WiFi na moim telefonie z Androidem. Podejrzewam, że siła sygnału może być słaba, ale nie jestem pewien, jak to sprawdzić. Czy ktoś mógłby mnie poprowadzić, jak sprawdzić siłę sygnału WiFi na urządzeniu z Androidem? Jakieś konkretne aplikacje lub ustawienia, które powinienem sprawdzić?

Jeśli masz problemy z WiFi na swoim urządzeniu z Androidem, sprawdzenie siły sygnału to dobry pierwszy krok. Oto kilka sposobów, jak możesz to zrobić:

1. Wbudowane ustawienia WiFi:

• Otwórz ‘Ustawienia’ swojego urządzenia.
    • Przejdź do ‘Sieć i internet’ lub ‘Połączenia.’
    • Dotknij ‘Wi-Fi.’
    • Zobaczysz listę dostępnych sieci. Każda sieć będzie miała ikonę wskazującą siłę sygnału (zazwyczaj kreski lub ikona fali).
  2. Szczegóły stanu WiFi:

• Po połączeniu, dotknij nazwę swojej sieci (SSID).
    • Zobaczysz bardziej szczegółowe informacje, takie jak ‘Siła sygnału,’ ‘Prędkość połączenia,’ i ‘Częstotliwość.’
  3. Korzystanie z aplikacji:

• Dla bardziej szczegółowej analizy, specjalistyczne aplikacje mogą być bardzo pomocne. Netspot dla Androida jest wysoko rekomendowaną. Zapewnia kompleksowe dane o twojej sieci WiFi, w tym siłę sygnału, użycie kanałów i inne. Jest łatwa w użyciu i bardzo skuteczna.
  4. Aplikacje do pomiaru siły sygnału:

• Oprócz Netspot, możesz również wypróbować inne aplikacje, takie jak WiFi Analyzer lub WiFi Signal Strength Meter. Te aplikacje zazwyczaj reprezentują siłę sygnału w dBm, gdzie wartości bliższe 0 (np. -30 dBm) wskazują na silniejsze sygnały, podczas gdy wartości dalsze od 0 (np. -90 dBm) wskazują na słabsze sygnały.
  5. W czasie rzeczywistym:

• Aplikacje takie jak Netspot dla Androida mogą pokazać ci siłę sygnału w czasie rzeczywistym, chodząc po domu lub miejscu pracy, aby znaleźć martwe strefy i obszary z silniejszym sygnałem.

Sprawdzanie siły sygnału za pomocą aplikacji:

• Zainstaluj aplikację do analizowania WiFi ze Sklepu Google Play.
  • Jedną z wysoko ocenianych aplikacji jest Netspot dla Androida.
- Daje szczegółowy przegląd twojego środowiska WiFi.

Dzięki tym metodom powinieneś być w stanie dokładnie określić obszary, gdzie sygnał zanika lub staje się słaby. Powodzenia i mam nadzieję, że rozwiążesz swoje problemy z łącznością.

Możesz również spróbować czegoś nieco innego. Metody Jeffa są świetne, ale osobiście znalazłem kilka alternatywnych opcji, które warto wypróbować, zwłaszcza jeśli masz do czynienia z trudnymi miejscami w domu lub biurze.

1. Opcje programisty:

• Aktywuj Opcje programisty, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś (przejdź do ‘Ustawienia’ → ‘O telefonie’ → stuknij kilkakrotnie ‘Numer kompilacji’, aż zobaczysz powiadomienie).
    • W Opcjach programisty często znajduje się sekcja WiFi, która zawiera zaawansowane dane, w tym siłę sygnału w dBm.
  2. Panel kontrolny routera:

• Czasami bezpośrednie logowanie się do panelu kontrolnego routera daje wyraźniejszy obraz siły sygnału. Zazwyczaj wymaga to dostępu do adresu IP routera za pomocą przeglądarki internetowej. Szukaj metryk sygnału, które mogą dać ci inną perspektywę.
  3. Narzędzia do mapowania ciepła:

• Jeśli jesteś obeznany w technologii, możesz użyć laptopa z adapterem USB WiFi i oprogramowania do mapowania ciepła, aby stworzyć szczegółową mapę sygnału w twojej okolicy. To nieco bardziej skomplikowane, ale może być bardzo pouczające.
  4. Aktualizacje oprogramowania układowego:

• Nie zapomnij sprawdzić aktualizacji oprogramowania układowego dla swojego routera. Czasami problemy z sygnałem wynikają z przestarzałego oprogramowania routera.
  5. Przeszkody fizyczne:

• Proste, ale skuteczne: Rozważ rzeczywiste przeszkody fizyczne. Lustra, grube ściany, a nawet metalowe półki mogą utrudniać sygnał. Czasami wystarczy trochę przesunąć router lub zmienić kierunek jego anten, aby uzyskać dużą różnicę.

Netspot dla Androida*
Jeff wspomniał, że jest rzeczywiście bardzo przyjazny użytkownikowi do analizy siły sygnału. Oferuje kompleksowy przegląd środowiska WiFi i pomaga skutecznie identyfikować słabe punkty.

Zobacz więcej szczegółów, odwiedzając NetSpot WiFi Analyzer dla Androida. Jest dość potężny i może dostarczyć potrzebnych spostrzeżeń, aby ulepszyć twoje doświadczenie WiFi.

Mam nadzieję, że te dodatkowe wskazówki pomogą ci poradzić sobie z problemami z WiFi! Sam miałem podobne problemy i często połączenie kilku podejść daje najlepsze rezultaty. Powodzenia!

Całkowicie zgadzam się z @shizuka i @jeff w kwestii używania Netspot na Androida; to doskonałe narzędzie do analizy siły sygnału WiFi. Jednak chciałbym zwrócić uwagę na kilka często pomijanych aspektów i dodatkowych wskazówek, które mogą pomóc w diagnozowaniu i naprawie problemów z WiFi.

Po pierwsze, chociaż Netspot oferuje wszechstronne informacje, niektórzy użytkownicy mogą uznać to za trochę przytłaczające ze względu na ogromną ilość prezentowanych danych. Jest pełen funkcji i czasami może wydawać się zastraszający dla osób niezaznajomionych z technicznym żargonem.

Kilka uwag, o których warto pamiętać:

1. Wyładowanie Baterii: Uruchamianie aplikacji analizujących WiFi ciągle może szybciej wyczerpać baterię telefonu niż zwykle.
  2. Interfejs: Niektórzy mogą uznać interfejs Netspot za mniej intuicyjny. Jest bogaty w funkcje, ale nawigacja może wymagać krzywej uczenia się.
  3. Uprawnienia: Prosi o całkiem sporo uprawnień. Jeśli jesteś świadomy prywatności, może to być problemem.

Teraz kilka różnych kątów i dodatkowych strategii:

1. Umiejscowienie Routera: Wiele problemów może wynikać z niewłaściwego umiejscowienia routera. Upewnij się, że router jest umieszczony w otwartej przestrzeni, z dala od ścian czy przeszkód. Czasami przesunięcie go o kilka stóp może zrobić ogromną różnicę.

2. Ręczny Wybór Kanału: Większość nowoczesnych routerów automatycznie wybiera najlepszy kanał, ale czasem warto interweniować ręcznie. Korzystając z Netspot lub nawet konkurencyjnych aplikacji jak WiFi Analyzer, zidentyfikuj mniej zatłoczone kanały i ręcznie ustaw router, aby ich używał. To może drastycznie zmniejszyć zakłócenia.

3. Sieć Meshowa: Jeśli masz do czynienia z dużą powierzchnią lub wielokondygnacyjnym budynkiem, rozważ inwestycję w system WiFi mesh. W przeciwieństwie do przedłużaczy, system mesh tworzy jedną spójną sieć, unikając problemów z zanikiem sygnału podczas przemieszczania się między obszarami.

4. Wsparcie Techniczne: Nie wahaj się zadzwonić po wsparcie techniczne od swojego dostawcy usług internetowych (ISP). Czasem problem może leżeć po ich stronie, lub mogą oferować aktualizacje oprogramowania czy nawet wymianę sprzętu.

5. Kongestia Sieci: Sprawdź, czy do twojej sieci nie jest podłączono zbyt wielu urządzeń. Każde urządzenie dzieli pasmo, co może powodować wolniejsze prędkości i słabsze sygnały. Odłącz urządzenia, które nie są używane.

6. Jakość Usługi (QoS): Jeśli masz wiele urządzeń lub duże potrzeby przepustowości (jak streaming czy gry), ustawienia QoS na routerze mogą pomóc w priorytetyzacji ruchu, zapewniając, że istotne aplikacje otrzymają potrzebną przepustowość.

Jeśli chodzi o konkurencyjne aplikacje, możesz spróbować WiFi Analyzer lub WiFi Signal Strength Meter. Obie są dobrymi opcjami i mają swoje unikalne funkcje, które mogą lepiej odpowiadać twoim potrzebom, jeśli Netspot wydaje się zbyt rozbudowany.

Podsumowując, chociaż Netspot na Androida jest potężnym narzędziem dającym szczegółowe informacje, połącz jego użycie z kilkoma ręcznymi krokami rozwiązywania problemów, aby naprawdę zidentyfikować i rozwiązać swoje problemy z WiFi. Mam nadzieję, że to pomoże i wkrótce będziesz cieszyć się nieprzerwanym przeglądaniem i streamingiem!